Home » Nunchaku

“A nunchaku mint elnevezés japán eredetű szó a fegyver pontos eredete nem ismert, bár igen sok teória létezik világra jöttével kapcsolatban.” 

 

A nunchaku története


A nunchakut a japán Okinawa szigetéről származtatják, mint fegyvert. Története XIII. XIV. században kezdődik, az ott élő harcművészetet gyakorló lakosság egyik kedvelt fegyvere volt. Innen indult világhódító útjára. A legvalószínűbb elmélet szerint eredetileg földműves eszközként használták gabona magvak cséplésére (cséphadaró). Zsinórral, bőrrel vagy lánccal összekötött két rúd alakú fából készült eszköz. A szerszám két ága lehetett egyforma, de esetlegesen egyik hosszabb másik rövidebb is. A világ számos részén felfedezhető, mint használati eszköz, amit alkalom adtán harcokban is bevetettek, jó példa erre Magyarországon az 1514-es Dózsa György által vezetett parasztfelkelés. A harcok résztvevőinek alapfelszerelését képezte a kiegyenesített kaszák mellett a cséphadaró.

A nunchaku újra felfedezése és világkörüli hódító útjára indulása az 1970-es évekre tehető a harcművészeti filmek terjedésével. Bruce Lee a filmek legendás „kung-fu hőse”, aki harcművész színészként előszeretettel használta a filmjeiben. Ettől az időszaktól hírtelen fel lendült a népszerűsége a nunchakunak mert igen hatékonynak és kreatív sporteszköznek bizonyult. Sportolók ezrei kezdték el forgatni eleinte saját maguk majd (ebből kifejlődve) később versenyeken mások szórakoztatására is.

A 80-as évek elején, Magyarországon is gombamód szaporodtak a különböző harcművészeti klubok ahol a pusztakezes harci technikák mellett pár keleti fegyver forgatásával is próbálkoztak. Ezek között volt a nunchaku is (házilag barkácsolt) a Bruce Lee filmekből lefigyelt kezdetleges bár annál hatékonyabb forgatási, átvételi és nem utolsó sorban látványos csapásokkal.

Minket sem került el a keleti misztikum varázsa.  🙂 

“Erre ma már csak úgy emlékszünk, mint a seprűnyél darabolós (seprűnyél darab levágva és egy madzaggal összekötve) nunchaku barkácsolós korszakra. Az anyukák és a nagymamák ma már fellélegezhetnek, mert nem kell figyeljék a falnak támasztott seprűket, hogy mikor tűnik el örökre, nyomtalanul valamelyik fészer félhomályában gyors fűrészelés és fúrás közepette. 🙂 “

Újabb mérföldkő volt a nunchaku sport fejlődésében az úgynevezett biztonságos szivacsból (polietilénből) készült gyakorló nunchaku kifejlesztése majd elterjedése. A védő felszerelések gyors fejlődése pl.: rácsos-fejvédő, ami teljes védelmet biztosít a fejtető, tarkó és az arcvédő rács által az arcnak. Ezeknek köszönhetően biztonságossá vált a sport eszköz használata mondhatnánk azt is hogy 0-ra csökkentette a baleset veszélyt. Ez lehetővé tette az életszerű gyakorlást és a biztonságos nunchaku küzdelmi versenyek megrendezését. Így ma már mindenki biztonságosan gyakorolhatja a küzdelmet, megtalálhatja a számára legmegfelelőbb formáját a sportnunchaku gyakorlásának.

Képek:

 

 Próbáld ki magad!

 Gyulán vagy környékén laksz és érdekel a nunchaku vagy a Kick-box? 

 Kérdezz bátran: / info@onvedelmiiskola.hu /

 Gyere közénk és próbáld ki!

 Foglalkozások: kedd, péntek 17:30-19:00.

 Nem kell más, mint egy kényelmes hosszú nadrág (sötét színű) és egy fehér póló.

 Nunchakut kölcsönzünk az első pár foglalkozáson.  😉