Home » Kick-Box » Szabályrendszerek

A kick-box versenyeken a sportolók küzdelmi, formagyakorlat és aerokickboxing versenyszámokban versenyeznek, a nők és a férfiak külön.

A küzdelmi versenyszámokat több szabályrendszerben rendezik. Ezek alapvetően abban különböznek egymástól, hogy az akciók (ütések és rúgások) végrehajtásánál a kontrollált félerejű (a semi- contact és light- contact szabályrendszerekben), vagy a teljes erejű (a full- contact, low-kick és thai-kickboxing szabályrendszerekben) végrehajtás engedélyezett. A semi és light-contact küzdelmeket egy 8×8 méteres tatamival borított küzdőtéren, míg a teljes erejűeket ökölvívó ringben vívják.

Érvényes találati felületek: fej elölről és oldalról (a semi-contactban a tarkó is), a test elölről a nyak és az öv között a test oldalvonaláig, a low-kick ill. a thai-kickboxing szabályrendszerekben a comb illetve az egész láb is. Engedélyezett a lábsöprés.

 

A kick-box szabályrendszerek legfontosabb jellemzői

Semi-contact (Point fighting): félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek, a bírók minden érvényes találatnál megállítják a küzdelmet, és megítélik a találatért járó pontokat (ezek, a technika nehézségétől függően 1, 2 vagy 3 pont értékűek lehetnek). A több pontot elérő versenyző nyeri a mérkőzést.

Light-contact: félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek a non-stop jellegű, folyamatos küzdelem során. A három pontozó bíró a küzdelem során számolja az érvényes találatokat (a semi-contactnál ismertetett pontértékeknek megfelelően) és a menetek végén az ún. tízes szisztéma alapján pontoznak (a jobb versenyző kap tíz pontot, a rosszabb arányosan kevesebbet). Az nyer, aki több menetben volt jobb (pont egyenlőség esetén is meg kell jelölni győztest).

Kick-light: félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek a non-stop jellegű, folyamatos küzdelem során. A három pontozó bíró a küzdelem során számolja az érvényes találatokat (a semi-contactnál ismertetett pontértékeknek megfelelően) és a menetek végén az ún. tízes szisztéma alapján pontoznak (a jobb versenyző kap tíz pontot, a rosszabb arányosan kevesebbet). Az nyer, aki több menetben volt jobb (pont egyenlőség esetén is meg kell jelölni győztest).A light-contact szabályrendszerben engedélyezett technikákon túl megengedett a combok rúgásokkal történő támadása is

Full-contact: teljes erejű akciók engedélyezettek a non-stop jellegű, folyamatos küzdelem során. A bírók a menetek végén a tízes szisztéma alapján pontoznak, az ellenfél leütése/kiütése szabályos.

Low-kick: teljes erejű akciók engedélyezettek a non-stop jellegű, folyamatos küzdelem során, a full-contact szabályrendszerben engedélyezett technikákon túl megengedett a combok rúgásokkal történő támadása is, a bírók a menetek végén a tízes szisztéma alapján pontoznak, az ellenfél leütése/kiütése szabályos.

Thai-kickboxing: a low-kick szabályrendszer szerinti küzdelem, ahol az egész láb támadása, valamint néhány speciális thai-box technika (pl. térdelés) használata is megengedett.

K1: a low-kick szabályrendszer szerinti küzdelem, ahol az egész láb támadása, valamint a térdel való támadás (térd rúgás) használata is megengedett.

A kick-box sportolók a küzdelmi versenyeken kötelezően védőfelszerelést viselnek: védőkesztyű (a semi-contactban nyitott kezes, a többi szabályrendszerben zárt kezes), lábvédő, sípcsontvédő, fejvédő, fogvédő, herevédő. A thai-kickboxing versenyeken lábvédőt nem, helyette gumis bokavédőt viselnek a versenyzők. Hivatásos mérkőzéseken fejvédőt nem használnak a versenyzők.

 

FORMAGYAKORLAT

A formagyakorlat egyfajta képzeletbeli harc egy vagy több ellenfél ellen.

Lehet pusztakezes vagy fegyveres forma.

A zenés formagyakorlat egyfajta képzeletbeli harc egy vagy több ellenfél ellen, amelyben az előadó e célra kiválasztott zenére távol-keleti harcművészetekből származó technikákat mutat be. A zeneválasztás egyéni.

Minden formagyakorlatfajtát zenére kell bemutatni. A lágy stílusok kivételével a harcművészeti technikáknak illeszkedniük kell a ritmusra.